اهمیت نامه ترکان به آخوندی از نگاه مهندسان: مهندسان در انتظارند

اهمیت نامه ترکان به آخوندی از نگاه مهندسان: مهندسان در انتظارند

1394/03/23

صما- گروه نظام مهندسی: موضوع ابطال مجری ذی‌صلاح از سوی دیوان عدالت اداری مدتی است که توجه دست‌اندر کاران حوزه ساختمان را به خود جلب کرده و باعث ایجاد حرف و حدیث‌ها و نگرانی‌هایی در این حوزه شده است. قدرمسلم ساخت و ساز بدون مجری یا سازنده دارای صلاحیت کار منطقی محسوب نمی‌شود و باید در این زمینه با حساسیت و دقت زیادی برخورد کرد.

این موضوع تا آنجا مورد توجه واقع شد که اکبر ترکان رئیس شورای مرکزی سازمان نظام مهندسی ساختمان در نامه‌ای به عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی موارد حائز اهمیت را گوشزد و خواستار پیگیری این موضوع شد.

«صما» در پی این اتفاق نظر برخی از مسئولان حوزه نظام مهندسی و ساختمان را در مورد نتیجه این نامه جویا شد و ظاهرا نظر کارشناسان بر این است که مهندسان باید در انتظار نظر وزیر راه و شهرسازی باشند.

به جای بیان درد راه درمان را بگوییم

نائب رئیس اول سابق شورای مرکزی سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار «صما» ضمن بیان اینکه با توجه به ابطال ماده 7 و پیگیری سازمان نظام مهندسی استان‌ها صلاح بود که شورای مرکزی سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور نسبت به این موضوع عکس‌العل نشان دهد، گفت: رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور در نامه به وزیر راه و شهرسازی خواستار پیگیری این موضوع و ابلاغ دستورالعمل لازم به مراجع ذیربط شد.

علی فرج‌زاده‌ها با اعتقاد به اینکه این اقدام کاملا منطقی و ضروری بوده است، گفت: تمامی موضوعات مربوط به مجری ذی‌صلاح در این نامه مطرح شده و این امید است که وزیر راه و شهرسازی هم پیگیری‌های لازم را در این رابطه صورت بدهد.

عضو هیئت مدیره سازمان نظام مهندسی ساختمان استان قزوین در پاسخ به این سئوال «صما» که بسیاری از افراد بر این اعتقادند که مجری ذی‌صلاح صوری انجام می‌شود و تنها صرف هزینه است، اذعان داشت: نه تنها مجری و سازنده باید خدمات واقعی ارایه دهند بلکه کلیه خدمات مهندسی باید واقعی باشد. ارائه خدمات فنی صوری می‌تواند در کلیه بخش‌ها اتفاق بیفتد، طراحی و نظارت هم مستثنی از این امر نیستند، اما آن‌چیزی که در این مورد ضروری است نظارت و کنترل مدیریت ارشد سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور و اعضای شورای مرکزی و بویژه وزارت راه و شهرسازی می‌باشد؛ مراجع مربوطه باید سازو کاری را انتخاب نمایند که خدمات مهندسی به سمت خدمات واقعی برود.

فرج‌زاده‌ها با تاکید بر اینکه تاکنون تنها انتقاد و صحبت از کمبود‌ در نحوه ارائه خدمات مهندسی بوده است، تصریح کرد: باید به دنبال درمان و ارائه راهکار مناسب بود به عنوان نمونه

استان قزوین با تعامل دستگاه‌های مربوطه همانند راه و شهرسازی، نظام مهندسی ساختمان و و هیئت چهار نفره استان، اجرا به صورت حق‌الزحمه و واقعی را عملیاتی کرد، در این استان مجریان واقعی با تعیین حق‌الزحمه واقعی وارد گود ساخت و ساز شدند.

نائب رئیس اول سابق شورای مرکزی سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور به عنوان یک مسئول و کارشناس بر این اعتقاد است که خدمات مهندسی زمانی واقعی می‌شود که تعرفه واقعی به عنوان یکی از موارد جدی در نظر گرفته شود؛ توجه داشته باشید که تعرفه واقعی، خدمات واقعی را در پی خواهد داشت.

به گفته این مسئول سازمانی، جان کلام اینکه وجود مجریان صوری یک درد است و به جای آنکه تنها به درد اشاره کنیم بدنبال درمان هم باشیم عوامل ذیربط از جمله وزارت راه و شهرسازی باید ورود جدی به این موضع داشته باشند و مسئله اجرای صوری و تعرفه‌ها را برطرف نمایند.

وی با اشاره به اینکه نامه ترکان بسیار منطقی و از لحاظ حقوقی وارد است، گفت: موارد درج شده در نامه کاملا بررسی شده و مناسب است که وزیر با بررسی دقیق این مورد را از طریق دیوان عدالت اداری تا حصول نتیجه واقعی پیگیری نمایند. آن‌چیزی که مسلم است نظر کارشناسی، کارشناسان دیوان، تخصصی و با دقت نبوده است و قاضی مربوطه با اتکا به این نظر رای خود را صادر کرده، لذا پیگیری و بررسی مجدد این موضوع مهمترین کار وزرات راه و شهرسازی است. لذا باید در انتظار نتیجه این نامه بود.

فرج‌زاده‌ها همچنین خاطر نشان ساخت: در کنار این پیگیری وزارت راه و شهرسازی و سازمان‌های نظام مهندسی ساختمان باید در پی اجرای واقعی خدمات مهندسی باشند و امید است که این خدمات در دوره هفتم هیئت مدیره نظام مهندسی ساختمان استان‌ها به صورت کاملا واقعی و حرفه‌ای ارائه شود.

ارائه خدمات صوری در هر حوزه‌ای اتفاق می‌افتد

در ادامه این گفتگو رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان کرمان با بیان اینکه این مسئله در جلسه شورای مرکزی سازمان نظام مهندسی ساختمان مورد بحث و بررسی قرار گرفت، اظهار داشت: اتفاقی در یکی از شهرهای کشور افتاده و باعث طرح این موضوع شده است اما قطع به یقین تنها حذف ماده 7 بوده و بقیه شیوه‌نامه به قوت خود باقی است.

محمد صالحی در ادامه افزود: رئیس شورای مرکزی سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور و نظام مهندسی استان‌ها پیگیر و در پی رفع این موضوع هستند.

صالحی با تاکید بر اینکه مجری‌ذی‌صلاح همچنان در تمامی استان‌ها اجرا می‌شود، تصریح کرد: نظامات مهندسی در کنار اجرای وظایف محوله، در انتظار نظر و پیگیری وزیر راه دو شهرسازی در رابطه با موضوع مجری ذی‌صلاح هستند. گفتنی است که چرخه ساخت و ساز بدون وجود سه موضوع طراحی، نظارت و اجرا به حرکت در نمی‌آید و با این سه فاکتو زنجیر ساخت و ساز تکمیل خواهد شد.

این مسئول سازمانی همچنین یادآور شد: در حال حاضر بسیاری از مشکلات برای مهندسان بوجود می‌آید که دلیل آن نبود یک مجری متخصص و مسئول است. برخی بر این اعتقاد هستند که مجری‌ذی‌صلاح صوری اجرا می‌شود، این مسئله هم مد نظر شورای مرکزی سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور و استان‌ها قرار گرفته است. آموزش‌ بیشتر به مجریان ذی‌صلاح از جمله اقدامات سازمان‌های نظام مهندسی در این رابطه است.

صالحی در پایان تاکید کرد: اجرای واقعی و صوری در همه حوزه‌ها می‌تواند اتفاق بیفتد این مورد نیاز به بررسی و پیگیری دارد. اما نکته قابل توجه این است که در حال حاضر با بروز هر اتفاقی کلیه عومال ساختمان پاسخگو هستند و زیر سئوال می‌روند اما با حضور مجری ذی‌صلاح دیگر چنین اتفاقی نخواهد افتاد و مجری پاسخگو خواهد بود.