داستان کهگیلویه و محرومیت/آیا تنها علاج مهاجرت است؟

داستان کهگیلویه و محرومیت/آیا تنها علاج مهاجرت است؟

1394/04/27

این روزها در کهگیلویه محروم بودن از زیرساخت های توسعه از یک سو و رکود پروژه های عمرانی و بیکاری از سوی دیگر باعث شده است که مهاجرت تنها گزینه پیش روی مردم این شهرستان باشد.

 

به گزارشپایگاه خبری تحلیلی دنانیوز به نقل از خبرگزاری مهر، شهرستان کهگیلویه با بیش از ۱۳۲ هزار نفر جمعیت در جنوب غربی استان کهگیلویه و بویراحمد یکی از محروم ترین نقاط کشور است.

این شهرستان فصلی از تاریخ ایران، میراث دار فرهنگ کهن این استان و گنجینه ای از معماری اسلامی دوران صفویه و جایی است که حماسه های تاریخی مردمانش گواهی بر پویایی این دیار در طی تاریخ پر فراز و نشیب ایران بوده است.

تقدیم ۴۱۲ شهید، یک هزار و ۹۵۰ جانباز و ۷۰ آزاده به انقلاب اسلامی ایران در طول هشت سال دفاع مقدس تنها گوشه ای از رشادت مردمان این دیار است.

اینجا سرزمین چشمه های روان، رودهای پرآب، سدهای بزرگ، جنگل های انبوه و دشت های حاصلخیز است، اما این روزها در کهگیلویه جز درد، رنج، فقر و محرومیت چیز دیگری نمی توان دید.

 

 

در جای جای این شهرستان می توان توسعه نیافتگی و عقب ماندن از کاروان پرشتاب توسعه را دید، از دهدشت مرکز شهرستان کهگیلویه به عنوان قدیمی ترین شهر این استان گرفته تا دیشموک به عنوان آخرین نقطه این شهرستان که همواره نام و یادش تداعی گر محرومیت مردمانش بوده است.

کشاورزی و دامداری دو شغل اصلی مردم کهگیلویه بوده که متأسفانه در سال های اخیر به علت خشکسالی های پی در پی از رونق افتاده و این شهرستان با وجود داشتن سدهای بزرگی مانند سد مارون، دارای هزاران هکتار زمین کشاورزی خشک و بدون کشت است.

بسیاری از روستاهای این شهرستان از کمترین امکانات زیرساختی بی بهره اند و نبود امکانات اولیه ای مانند آب شرب سالم، گاز، جاده ارتباطی مناسب و همچنین محروم بودن از امکانات آموزشی، بهداشتی و رفاهی مردم این روستاها را به مهاجرت واداشته است.

 

 

شهرستانی که یدک سنگین فرهنگ را به دوش می کشد، اما از کمترین امکانات فرهنگی محروم است و در حالیکه میراث دار تاریخ کهن این استان است از بی توجهی به این میراث ارزشمند رنج می برد.

نبود فرصت های شغلی برای خیل عظیم جوانان تحصیل کرده این شهرستان منجر به مهاجرت روزافزون ساکنان به دیگر شهرها شده و در این میان آنها که در زادگاه خود مانده اند، به علت نبود شغل و در غبار روزمرگی ها افسرده و در اوج جوانی پیر شده اند.

این موارد تنها گوشه ای از مصائب و مشکلات مردم کهگیلویه است و این روزها از همه مهمتر آنچه بر قلب جوانان این دیار سنگینی می کند، پروژه های تعطیلی است که امیدشان را به آنها بسته بودند و اکنون پس از سالها با پاسخ سربالای مسئولان روبرو می شوند.

کارخانه پتروشیمی که قرار بود هزار روزه به بهره برداری برسد، اما پس از گذشت هشت سال تنها محدوده آن فنس کشی شده و گره خوردن سرنوشت این پروژه به دو پروژه پتروشیمی گچساران و پتروشیمی بیدبلند۲ آینده نامعلومی را برای آن رقم زده است.

 

 

کارخانه سیمان سپو که در سال ۸۸ عملیات اجرایی آن با وعده راه اندازی در سال ۹۱ شروع شد اما اکنون پس از هفت سال مسئولان خبر از نایاب شدن سرمایه گذار این پروژه می دهند بدون اینکه این سؤال را پاسخ دهند که چرا تسهیلات ۱۵ میلیارد تومانی بدون هیچ عملکرد مؤثری باید در اختیار یک فرد قرار گیرد.

پروژه پاتاوه-دهدشت که بیش از شش ماه از تعطیلی آن سپری می شود و پروژه آبرسانی به دهدشت غربی که با هدف آبیاری بیش از شش هزار هکتار دشت تشنه شروع شد، اما اکنون با پای لنگان حرکت می کند و امید به بهره برداری از این پروژه تنها صبر ایوب می خواهد و بس.

از پروژه های راکد و لنگان این شهرستان که بگذریم به سیمای شهرهای زخم خورده و شبه روستایش می رسیم که شهروندانش را در سایه بی توجهی مسئولان به مبلمان شهری افسرده کرده است.

 

 

علاوه بر این، هنگام سرکشی مسئولان کشوری، معاونان رئیس جمهور، نمایندگان هیأت دولت و وزیران به کهگیلویه و بویراحمد نیز کهگیلویه از قلم می افتد گویی این شهرستان فرزند ناتنی این استان است.

 

پروژه های مربوط به آب و جاده در اولویت قرار دارند

فرماندار شهرستان کهگیلویه در این رابطه گفت: اعتبارات تخصیص یافته، عملکرد دستگاه های اجرایی و پیمانکاران انتخاب شده از عوامل مؤثر در روند اجرای یک پروژه هستند.

علی پوزش تعداد پروژه های این شهرستان در سال جاری را حدود ۳۰۰ پروژه دانست و افزود: از این تعداد پروژه هایی فعال هستند که اعتبارات لازم را جذب کرده اند.

وی افزایش اشتغال و جبران گوشه ای از مشکل بیکاری جوانان این شهرستان را از مهمترین مزایای فعال شدن پروژه های عمرانی این شهرستان عنوان کرد و بیان داشت: در این خصوص پروژه های مربوط به آب و جاده در اولویت قرار دارند.

 


پروژه ملی پاتاوه-دهدشت در کهگیلویه تعطیل است

پوزش با بیان اینکه پروژه جاده پاتاوه-دهدشت از مهمترین پروژه های ملی استان کهگیلویه و بویراحمد است، یادآور شد: بخشی از این پروژه که در شهرستان کهگیلویه قرار دارد در حال حاضر به علت مطالبات ۴۸ میلیارد تومانی قرارگاه خاتم تعطیل است.

وی با اشاره به اینکه در سال جاری ۵۰ میلیارد تومان اعتبار به این پروژه تخصیص یافته است، بیان کرد: امیدواریم با مساعدت وزارت راه و شهرسازی در خصوص پرداخت مطالبات قرارگاه خاتم این پروژه فعال شود.

فرماندار کهگیلویه با بیان اینکه این پروژه برای بهره برداری حدود ۲۵۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد، تصریح کرد: در صورت تخصیص اعتبارات لازم می توان امیدوار بود که این پروژه در یک بازه زمانی سه یا چهار ساله به بهره برداری برسد.

 


محدود بودن ظرفیت های اشتغال زایی در کهگیلویه

پوزش بیکاری را از دیگر مشکلات مردم این شهرستان دانست و اضافه کرد: محدود بودن ظرفیت های اشتغال زایی و بیکاری از مهمترین عوامل مهاجرت مردم این شهرستان به دیگر نقاط استان و شهرستان های هم جوار است.

وی سرمایه گذاری بخش خصوصی و همچنین استفاده از ظرفیت های بخش کشاورزی در روستاهای دارای این پتانسیل را از مهمترین راه کار های حل مشکل بیکاری در این شهرستان عنوان کرد.

فرماندار کهگیلویه به پروژه آبرسانی به اراضی دهدشت غربی اشاره داشت و با بیان اینکه این پروژه برای بهره برداری به بیش از ۱۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد، تصریح کرد: در سال جاری حدود ۱۰ میلیارد تومان اعتبار به این پروژه تخصیص یافته است.

پوزش یادآور شد: با بهره برداری از این پروژه حدود شش هزار هکتار از اراضی دهدشت غربی آبیاری  شده و بخشی از مشکل بیکاری این شهرستان مرتفع می شود.

 

 

وی مشکل بیکاری را یک بحث کشوری دانست و یادآور شد: برنامه دولت در حوزه اشتغال دراز مدت بوده و از طریق سرمایه گذاری بخش خصوصی امکان پذیر است.

 

فضای مرده حاکم بر شهر دهدشت شهروندان را به مهاجرت وادار می کند

فرماندار کهگیلویه همچنین به سیمای کنونی شهر دهدشت اشاره داشت و بیان کرد: نه تنها مردم بلکه مسئولان نیز از این فضا ناراضی هستند و در این خصوص هم مردم به عنوان حامیان زیبایی شهر و هم مسئولان به علت عدم نظارت کافی مقصر هستند.

پوزش تأکید کرد: فضای مرده ای که بر شهر دهدشت حاکم است مردم را بی انگیزه کرده و آنها را وادار به مهاجرت از این شهر می کند.

وی با اشاره به اینکه در سال جاری بیش از دو میلیارد تومان اعتبار به شهرداری دهدشت اختصاص یافت، ابراز امیدواری کرد: از محل اعتبارات ماده ۱۸۰ نیز اعتباراتی به این نهاد تخصیص داده شود.