تاکید استاندار بر توجه بیشتر به راهکارهای علمی و راهبردی برای توسعه اشتغال و تولید در روستاها

تاکید استاندار بر توجه بیشتر به راهکارهای علمی و راهبردی برای توسعه اشتغال و تولید در روستاها

1394/09/28

  استاندار کهگیلویه وبویراحمد گفت: ایجاد زیرساخت های آب، برق، گاز، مخابرات، راه و فضای های بهداشتی، آموزشی ورزشی برای جلوگیری ازمهاجرت روستائیان کافی نیست و خواستار راهکارهای علمی و راهبردی برای توسعه اشتغال و تولید بیشتر در این مناطق شد.

 

دکترسیدموسی خادمی با حضور دکترسیدابوالفضل رضوی معاون توسعه روستایی و مناطق محروم نهاد ریاست جمهوری در نشست کارگروه توسعه روستایی وعشایری استان، افزود: باید به دنبال راهکارها و راهبردهای توسعه پایدار در روستاها و ایجاد رغبت برای نگهداری آنها متناسب با شرایط کنونی جامعه بود.

وی با بیان اینکه، شرایط موجود و پیش بینی آینده از افزایش روزافزون این مهاجرت ها و خالی شدن مناطق روستایی و عشایری از سکنه حکایت دارد، افزود: هنوز این موضوع که آیا توسعه روستا به عنوان یک اولویت و اصل مهم نظام باید در دستور کار متولیان امر باشد یا برعکس آن، قابل هضم برای بسیاری از دست اندرکاران امر نیست.

وی ابراز داشت: البته رویکرد اصلی دولت یازدهم همواره علاوه بر توسعه زیرساخت ها و ارائه امکانات و خدمات متوازن به روستاها برای نگهداری مردم در روستاها و حتی بر مهاجرت معکوس تاکید شده و دولت در این راستا اهتمام کامل دارد.

خادمی با اشاره به برگزاری کنفرانس ملی توسعه روستایی با محوریت معاونت توسعه مناطق محروم ریاست جمهوری، گفت: این استان با توجه به شمار و سهم عمده جمعیت روستایی و عشایری، شرایط میزبانی مطلوبی برای برگزاری این همایش دارد.

معاون هماهنگی امورعمرانی استاندار کهگیلویه وبویراحمد نیز در این نشست با توجه به شرایط و شاخص های توسعه ای این استان نسبت به میانگین کشوری گفت: در بسیاری از حوزه ها رتبه این استان همچنان پایین است.

مهندس پژمان نیک اقبالی، پراکندگی و سخت گذر بودن را دلیل عمده در پایین بودن برخی شاخص ها دانست و گفت: البته شاخص های رفاهی زندگی مردم بویژه در مناطق روستایی این استان پس از پیروزی انقلاب اسلامی متحول شده و قابل مقایسه با دوران پیش از انقلاب نیست.

وی بیان کرد: در حالی که پیش از انقلاب تنها 18 روستای این استان از نعمت آب آشامیدنی سالم برخوردار بودند اما اکنون حدود یکهزار و 470 روستا بهره مند از این نعمت هستند.

وی گفت: تا قبل از انقلاب حدود 30 روستای استان از نعمت برق بهره مند بودند اما روستاهای برق دار استان اکنون به بیش از یکهزار و 708 روستا رسیده است.

نیک اقبالی با بیان برخی شاخص های توسعه ای و خدماتی در این استان نسبت به میانگین کشوری، گفت: از مجموع یکهزار و 791 کیلومتر راه های روستایی فاقد آسفالت در کشور حدود 7.46 درصد آن مربوط به این استان است.

وی گفت: حدود 4.29 درصد از روستاهای فاقد مخابرات و تلفن، سه درصد واحدهای مسکونی غیرمقاوم و چهار درصد روستاهای فاقد آب آشامیدنی در کشور مربوط به استان کهگیلویه وبویراحمد است.

نیک اقبالی با اشاره به ابلاغ 960 میلیارد ریال اعتبار استانی مصوب در بودجه سال 94 برای دهیاری ها، گفت: تاکنون حدود 260 میلیارد ریال آن نیز به دهیاری های استان تخصیص داده شده است.

وی، سه حوزه کمتربرخوردار استان را شامل مارگون، دیشموک و چیتاب اعلام کرد و خواستار توجه جدی دولت یازدهم بویژه معاونت توسعه مناطق محروم و روستایی ریاست جمهوری برای رفع کمبودها و محرومیت ها در این مناطق شد.

معاون توسعه روستایی و مناطق محروم نهاد ریاست جمهوری هم با تاکید بر اینکه حدود، 60درصد از حاشیه نشین ها در کشور روستایی هستند، گفت: 59/9 درصد علت مهاجرت روستائیان به شهر بیکاری و درآمد ناکافی است.

دکترسیدابوالفضل رضوی افزود: توزیع ناعادلانه و نامتوازن اعتبارات و ایجاد تبعیض خدمات شهری و روستایی از دیگر عوامل عمده در افزایش روز افزون مهاجرت روستاییان به شهرها است.

وی تصریح کرد: بر اساس آمار از سال 1335 تا 1393 نیز حدود 34 هزار روستا معادل یک سوم روستاهای کشور خالی از سکنه شدند و به حاشیه شهرها و کلان شهرها پناه آورده اند.

وی با بیان اینکه، بین 11 تا 14 میلیون نفر هم اکنون حاشیه نشین در استان های کشور سکونت دارند، افزود: مسئولان و متولیان امنیتی، انتظامی و قضایی به جای تشکیل جلسات اضطرای شورای تامین در استان ها و شهرستان ها و هزینه هایی که برای کاهش معضلات و ناهنجاری های اجتماعی درحاشیه شهرها می کنند، صرف خدمات دهی و امکانات بیشتر به روستاییان کنند.

رضوی با اشاره به عزم دولت و معاونت توسعه روستایی رئیس جمهوری در حمایت و تقویت تعاونی های اشتغالزا و تولیدی در روستاها، گفت: راه تحقق این مهم اعتماد کردن و باور داشتن مردم و جوامع روستایی است.

وی با بیان اینکه، اجرای این طرح در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی، سند توسعه راهبردی کشور در افق 1404 و توصیه ها و تاکیدهای مقام معظم رهبری و از آرمان های والای امام (ره)است، گفت: این طرح براساس یک کاربرنامه ریزی شده، کارشناسی و تحقیق های میدانی به مرحله ابلاغ و اجرا رسیده است.

رضوی با تبیین بخشی از فرایندهای توسعه ای، گفت: رویکرد دولت یازدهم در اجرای برنامه ها و تاکیدها و راهبردهای توسعه ای از سوی رهبری بر خلاف گذشته گفتاری نیست، بلکه عملیاتی است.

وی با بیان مصادیقی از اجرای موفقیت آمیز طرح مشارکتی تعاونی روستائیان در استان های مختلف، یادآور شد: یکی از ایرادهای اساسی در اجرای این طرح، کاهش شمار خانوارها از 25 به حدود 10 خانوار است.

رضوی تاکید کرد: یکی از مزایا و اهداف مهم در راستای افزایش تعداد خانوارها برای تشکیل تعاونی ها، نظارت بهتر برهزینه کرد تسهیلات و سرمایه موجود اعضا است.

وی تاکید کرد: هم اکنون بیش از 220 هزار شرکت تعاونی در کشور تشکیل شده که بخش عمده ای از آنها کمتر از هفت نفر عضو دارند اما نه اثرگذاری و کارایی آنها در اقتصاد کشور ملموس و نه نحوه هزینه کردها برای خود اعضا مشخص بوده است.

رضوی با تشریح جزئیات اجرای این طرح، گفت: به تعاونی های بین 20 تا 50 نفر عضو 60 درصد وام تا سقف هفت میلیارد و 500 میلیون ریال، تعاونی های 50 تا 99 نفر عضو با 65 درصد وام تا سقف 10میلیارد ریال و تعاونی های 100تا 149 نفر با 70درصد تا سقف 20 میلیارد ریال پرداخت می شود.

وی ابراز داشت: تعاونی های بین 150تا 199خانوار نیز با 75درصد تسهیلات تا سقف 30میلیارد ریال و 200 خانوار به بالا با سهم آورده 20درصد تا 80 درصد تسهیلات بدون سقف پرداخت خواهد شد.

وی، کارمزد این تسهیلات را کمتر از سه درصد و دوره بازپرداخت آن را برای تعاونی های 200 خانوار به بالا حدود چهار تا پنج سال اعلام کرد.

رضوی، از اختصاص مبلغ یکهزار میلیارد تومان در سال جاری برای اجرای این طرح در سطح روستاهای کشور خبر داد.

معاون توسعه مناطق محروم و روستایی نهاد ریاست جمهوری همچنین از اختصاص مبلغ 30 میلیارد ریال برای بهسازی و آسفالت راه های روستایی کهگیلویه وبویراحمد خبر داد.

رضوی با مقایسه آماری برخی شاخص های توسعه ای این استان نسبت به میانگین کشوری، گفت: استان کهگیلویه وبویراحمد از حیث جمعیت روستایی رتبه پنجم کشور را دارا است.

رضوی تصریح کرد: به لحاظ جمعیت کل استان با حدود 700 هزار نفر جمعیت نیز رتبه 29 کشور، از نظر تعداد روستاها رتبه 21 و از حیث جمعیت بی سوادی 25 درصد میانگین کشوری را دارا است.

وی ابراز داشت: بر اساس اطلاعات مرکز آمار ایران حدود 43 درصد روستاهای این استان زیر 20 خانوار و 32 درصد بالای 20 خانوار هستند.

رضوی، شمار کل روستاهای این استان را دو هزار و 232 مورد و روستاهای دارای سکنه را نیز یکهزار و 676 روستا اعلام کرد و گفت: از این تعداد 735 روستا بالای 20 خانوار است.

وی یادآور شد: بر اساس مرکز آمار ایران نیز نرخ بیکاری در جمعیت روستایی استان 18.2 درصد است.

رضوی تصریح کرد: پراکندگی و سخت گذر بودن روستاهای کهگیلویه وبویراحمد موجب شده تا این استان به لحاظ برخی شاخص ها و خدمات بویژه در آبرسانی و گازرسانی نسبت به سایر مناطق کشور به مراتب پایین تر باشد.

وی با بیان اینکه، بیش از 93 درصد تولیدات کشاورزی کشور در مناطق روستایی است، گفت: براساس آمارهای ارائه شده میزان ارزش افزوده تولیدات در روستاها در بخش صنعت و معدن نیز 51.9درصد و خدمات 10.1درصد است.